Biologisch ? bespaar geld met deze checklist
Het klinkt heel logisch om zoveel mogelijk voor biologische producten te kiezen. Met name groente en fruit worden veel bespoten om ervoor te zorgen dat ze niet worden aangevreten door ongedierte. Want als een appel er niet perfect rood, rond en egaal uitziet, zal hij niet worden verkocht. En de voedingsindustrie heeft maar 1 doel: verkopen.
Alleen die pesticiden zijn lichaamsvreemde stoffen waar ons lichaam niets mee kan behalve zo snel mogelijk afvoeren. En dat kost energie (wat voor de meesten onder ons een schaars goed is).
Maar dat niet alleen. Pesticiden kunnen ook chronische gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid en ze kunnen zorgen voor acute vergiftigingen als je er regelmatig aan wordt blootgesteld. Vele studies hebben gedocumenteerd wat de nadelige gezondheidseffecten zijn op de mens.
Broodje gezond
Vorige maand was er een uitzending van “Broodje Gezond” op de NPO over biologische groente en fruit (super leuk programma waarin wetenswaardigheden over voeding en gezondheid kritisch worden onderzocht). Misschien heb je die uitzending ook wel gezien. Zo niet, hierbij de link: Broodje gezond aflevering biologisch
De vraag was “is biologische groente en fruit gezonder dan niet biologische?
Voor mij was en is het wel duidelijk; die pesticiden en onkruidverdelgers wil ik het liefst niet eten. En natuurlijk is het haast onmogelijk om enkel op het wel of niet eten van bespoten groente en fruit te bepalen of deze gezonder zijn of niet. Er spelen nog zoveel andere factoren mee. Ik denk dat mensen die bewust kiezen voor biologische groente en fruit (en evt. vlees) veel bewuster leven en hoogst waarschijnlijk dus ook gezonder leven. Ik heb nog nooit een ongezond iemand gezien, die ongezond leeft, niet sport, veel rookt en drinkt én biologische groente en fruit eet…………………………….jij wel ?
Biologisch dus duurder?
Daar komt bij dat als officieel bekend wordt dat biologisch eten gezonder is dan niet biologisch, we niet meer kunnen voldoen aan de vraag met alle gevolgen van dien. Biologische komkommers zijn nu al 2x zo duur (wat overigens heel logisch is als je ziet hoe arbeidsintensief dit proces zonder chemische hulp is). Maar is biologisch eten dan alleen voor de welgestelden weggelegd?
Biologisch en toch geld besparen?
Natuurlijk willen we allemaal het beste voor onszelf en onze kinderen, dus liever geen troep eten. Maar we willen niet elke maand een stukje maand overhouden op het moment dat je boodschappen budget bereikt is.
Wat is dan wijsheid?
Wel voor biologisch gaan en dan die toffe nieuwe schoenen even niet?
Of
Niet voor biologisch gaan en hopen dat je genoeg energie hebt om de pesticiden te kunnen afvoeren?
Ik heb daar een oplossing voor bedacht!
Een checklist om zelf heel makkelijk per groente of fruit te kunnen bepalen of je wel of niet voor biologisch kiest.
Wil jij daar meer van weten? Download dan hier gratis de checklist.