Blog berichten - Paleo versus Orthomoleculair

Er komen steeds meer tijdschriften over voeding en koken bij. Zelf ben ik gek op nieuwe recepten en laat ik me graag inspireren door de verrassende combinaties. Echter, die combinaties kunnen ook vaak voor problemen zorgen. Vaak worden eiwitten, vetten en koolhydraten kris kras door elkaar en met elkaar gecombineerd. Als het maar lekker is. Of als het er maar gezellig uitziet op de foto.

En geloof me, ik heb me ook vaak genoeg laten verleiden en de meest fantastische gerechten gemaakt omdat de foto me gewoon toe riep: ik ben heeeel lekker! Maak mij vandaag nog! Waarna mijn buik me vervolgens ook iets toe riep, nl pffffffffff, kan het wat minder graag….!
Na een lange zoektocht van Sugar Challenge, via Paleo, nu bij de Orthomoleculaire visie beland.  De Orthomoleculaire visie is gericht op eten wat je lichaam nodig heeft om zo goed mogelijk te functioneren. Maar wel in de juiste combinaties. Daar ben ik zo enthousiast over en voel ik me zo super goed bij, dat ik daar in de komende periode nog veel meer over zal gaan bloggen. En ik vind het wat toegankelijker dan Paleo.

Die zijn wel erg streng hoor…….Gisteren kocht ik dit Paleo tijdschrift en was toch meteen weer enthousiast. Het grote verschil is dat Paleo alle koezuivel en granen weert en vaker kiest voor vlees terwijl de Orthomoleculaire visie (wat is het toch een onmogelijk lang woord zeg…….) over het algemeen niet zo streng is en zuivel en granen wel opneemt, maar dan met mate. Bij sommige klachten (zoals darmklachten of allergieën) is het wel wenselijk om (tijdelijk) de granen en zuivel te laten staan en kun je dus prima wat inspiratie opdoen uit dit tijdschrift.
Ben alleen niet zo kapot van het vele vlees. Een dagje Vega waarbij je groente met koolhydraten zoals rijst of pasta combineert, mis ik dan toch wel. Met 2 Aziaten thuis moet er gewoon regelmatig rijst op het menu staan. Uiteraard kies ik dan wel voor basmati of zilvervlies rijst (die laten de bloedsuikerspiegel nl niet zo snel stijgen).

En ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om groente op een spannende manier te verwerken. Ik ben dan ook erg enthousiast geworden over de groente broodjes. De bloemkoolbroodjes waren  mij al bekend en staan ook regelmatig bij ons op de lunchtafel. En nu een variant daarop met nog meer groenten en kruiden. Mmmmmmm kan niet wachten…….! Klik hier voor het recept.