Kip-kokos-soep
Ingrediënten (6p):
- 2 flinke uien
- 2 tenen knoflook
- 1 el kokosolie
- 1 tl sambal of een half rood pepertje
- 1 tl kurkuma
- 1,5 ltr water
- 2 kippenpoten (of 500 gr kippen dijen)
- 4 biologische kippenbouillon tabletten (zonder E621)
- 1 zoete aardappel van ca 250 gram
- 1 blikje kokosmelk van 400 ml
- 1 stengel citroengras
- 1,5-2 cm vers geraspte gemberwortel
- 4 ons verse klein gesneden groentes (bijv. broccoli, wortel, prei, bleekselderij, taugé)
- evt. nog 1 fijngesneden bosuitje vlak voor het serveren erover strooien
Benodigdheden:
soeppan (min. 4 ltr) en staafmixer
Bereiding:
Pel en snij de uien en knoflook, doe in een pan en laat glazig worden. Doe vervolgens de kokosolie, sambal of rode peper erbij en laat even smoren. Doe vervolgens de kurkuma, het water, de zoete aardappelen, de kip en de bouillontabletten erbij en laat op een laag vuurtje pruttelen (ongeveer 1 uur).
Haal de kip eruit en pureer de bouillon met een staafmixer. Leg een knoop in de stengel citroengras. Hierdoor komen de sappen beter vrij en kun je hem na afloop makkelijk uit de soep vissen.
Doe de kokosmelk, het citroengras en de geraspte gemberwortel erbij. Haal het kippenvlees van de kippenpoten en trek uit elkaar. Als je kippen dijen gebruikt, kun je deze heel makkelijk met twee vorken uit elkaar trekken. Voeg dit weer bij de bouillon.
Snijd ca. 4 ons verse groenten in kleine stukjes en doe ze in de soep. Laat beetgaar worden (ongeveer nog 15 min). Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat zeezout, peper of iets van de specerijen toe en strooi het fijngesneden bosuitje erover.