Recepten

Vegetarische erwtensoep

Ingrediënten (8 pers):

  • 500 gram spliterwten
  • 2 prei
  • 2 wortelen
  • ½ knolselderij
  • 2 wortelpeterselie (of pastinaak)
  • 5 stengels bleekselderij
  • ½ bos bladselderij
  • 2 liter groentebouillon van 2 liter water en 4 blokjes goede biologische bouillonblokjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Benodigdheden:
soeppan (min. 5 liter)

Bereiding:

Zet de spliterwten op met de groentebouillon en laat het aan de kook komen.
Laat de spliterwten zachtjes gaar koken, zo lang dat ze uit elkaar vallen.

Maak alle groenten schoon en snij alles in blokjes en ringetjes van dezelfde maat. En zet alle groenten per soort even apart.
Neem een ruime soeppan, giet een goede laag olie in de pan en zet de pan op een grote pit.
Roerbak alle groenten van hard naar zacht, dus eerst de knolselderij, de wortel, de wortelpeterselie, de bleekselderij en de prei. Wacht met toevoegen van de volgende groenten tot de vorige groenten bijna gaar is. Neem hier de tijd voor.

Haal ondertussen de blaadjes van de steeltjes van de bladselderij en hak ze op de snijplank fijn.
Voeg de gekookte spliterwten bij de geroerbakte groenten en voeg de bladselderij toe.

Laat alles nog even koken en maak op smaak met voldoende peper en wat zout.

Wij eten erwtensoep altijd met rijst. Dat komt voort uit de Aziatische keuken. Daar eten ze natuurlijk alles met rijst……. maar zo gek is dat niet hoor. Want de combinatie van peulvruchten met granen (dus spliterwten met rijst) zorgt voor de juist combinatie van aminozuren om een volwaardig eiwit te vormen. Niet alleen erg lekker maar ook nog eens heel goed voor je spijsvertering.

Bron: Biobudget.nl, een prijswinnende recept uit Noord Holland

Eetlijn proof: zonder rijst, evt vervangen door een andere graansoort zoals amarant of boekweit

 

Vorig recept
Volgend recept
social position